Dit is waarom een koophuis voor jongeren onbereikbaar is.

9 juni 2022 - Vermogensopbouw

Dit is waarom de huizenmarkt voor jongeren onbereikbaar is.

Als financieel planner krijg ik regelmatig vragen van jongeren die een huis willen kopen. Ze begrijpen niet waarom ze kennelijk wel € 1.350 huur mogen betalen, maar niet een hypotheek kunnen krijgen met dezelfde maandlast.

Dan hebben we het bij 2% rente over € 365.000 lening. Je moet om zo’n lening te kunnen krijgen minimaal € 6.000 per maand als alleenstaande verdienen! Ben je gehuwd of samenwonend, dan moet het inkomen minimaal € 3.050 per persoon per maand zijn. Dan heb ik het nog niet eens over het feit dat je geen studielening, maar wel spaargeld mee moet brengen; de kosten koper en het verschil tussen de koopprijs en de taxatiewaarde. Want om uiteindelijk het huis van je dromen te bemachtigen moet je tegenwoordig gemiddeld 10% meer bieden dan de vraagprijs. En dat kun je niet zomaar mee lenen.

Ik ga even terug naar de maandlast huren versus hypotheek. De huur stijgt ieder jaar met 2,5%. Dat betekent dat je over 27 jaar en 9 maanden het dubbele betaalt. En weer 27 jaar en 9 maanden verder het viervoudige. Terwijl de hypotheeklasten hetzelfde blijven en, sterker nog, na 30 jaar de hele lening is afgelost.

En nog wat: er wordt altijd gesproken over maandlast. Terwijl een deel van wat je per maand betaalt aflossing is. Sparen in stenen dus. Als je alleen naar de rentelast kijkt is deze gemiddeld over die 30 jaar € 355,22 per maand. Wordt het geen tijd voor een radicale wetswijziging zodat koopwoningen weer écht bereikbaar worden voor onze kinderen?

Ik vertel je graag meer over mijn dienstverlening.